Češi za rekonstrukci koupelen letos v průměru utratí 550 tisíc Kč. Nebojí se vzít si i úvěr, návratnost investice je až trojnásobná

koupelna ilustrační

Trh s nemovitostmi ožívá a přeje také renovacím. Obzvlášť u kuchyní a koupelen může totiž dobře provedená rekonstrukce zvýšit hodnotu domu nebo bytu o více jak 20 %, což pro jejich majitele představuje vhodnou investici. Z údajů společnosti Koupelny Syrový vyplývá, že majitelé jsou do takové rekonstrukce ochotni investovat v průměru 550 tisíc korun, přičemž řada z nich si na novou koupelnu neváhá vzít úvěr. Zkušenosti ukazují, že návratnost takové investice dosahuje v průměru dvojnásobku až trojnásobku. Spolu s tím ale rostou i nároky na kvalitu, provedení a hlavně životnost – nová koupelna totiž rozhodně pro české spotřebitele není investicí na pět let.

Češi posílají své úspory do nemovitostí

Ačkoliv inflace meziročně postupně klesá, do úspor se v uplynulých letech výrazně negativně promítla. Řada lidí tak hledá způsob, jak své naspořené prostředky nejlépe zhodnotit, a právě investice do vlastních nemovitostí představuje aktuálně rostoucí trend. Protože poptávka po nových nemovitostech výrazně převyšuje nabídku, Češi se čím dál více uchylují k rekonstrukcím či zhodnocováním starších stávajících nemovitostí. Ta – pokud je dobře provedená – může zvýšit hodnotu nemovitosti až o více jak 20 % a umí zhodnotit i starší objekty, které by jinak majitelé byli nuceni prodat pod cenou.

Utlumený realitní trh navíc letos dostal nový impulz v podobě výhodnějších úrokových sazeb a dostupných dotačních titulů, jako je například znovu otevřený Oprav dům po babičce. Ten je určen na financování energeticky úsporných opatření a v kombinaci s výhodným úvěrem v něm lze čerpat také další prostředky – využitelné třeba právě na rekonstrukci kuchyní a koupelen. Pro majitele se tak otevírá možnost za velmi výhodných podmínek výrazně zvýšit kvalitu svého bydlení – a zároveň efektivně investovat své peníze.

Levné opravy „naoko“ už netáhnou

S měnícím se realitním trhem se mění i přístup majitelů nemovitostí, kteří stále častěji ustupují od rychlých a „odbytých“ oprav a raději volí cestu komplexní rekonstrukce. A to včetně koupelen, s jejichž rekonstrukcemi se v posledních letech roztrhl pytel a z pohledu množství zakázek dávno předehnaly realizace v novostavbách. „U koupelen se hodnota rekonstrukce průměrně pohybuje okolo 550 tisíc korun a v mnoha případech má podobu dodávky na klíč, kde majitelé přicházejí do hotového,“ potvrzuje Matouš Syrový, CEO společnosti Koupelny Syrový.

Ústup od „polovičatých“ řešení, která dříve byla často spíše pastí na případné kupující, lze vidět i v nabídce realitních kanceláří, kde zvolna končí éra homestagingu a vylepšování obrazu stávajícího stavu nemovitosti. Zájemci si již běžně nechávají nacenit hodnotu oprav přímo v kuchyňském či koupelnovém studiu a částku pak promítnou do vyjednávání s majitelem. Jakákoliv necitlivě nebo špatně provedená rekonstrukce tak cenu nemovitosti výrazně sníží.

Koupelna jako dlouhodobá investice

Nová koupelna samozřejmě představuje z pohledu rekonstrukce jednu z nejdražších položek a největších investic. I tak se ale majitelům její provedení vyplatí, protože hodnotu nemovitosti umí zvýšit až o 20 % a v celkovém kontextu je její návratnost dvojnásobná až trojnásobná, navíc okamžitá.

Vzhledem k finanční náročnosti ovšem rostou nejen požadavky na celkově kvalitní provedení rekonstrukce, ale i na výběr koupelnových materiálů, armatur, obkladů a dlažeb. Zásadní roli přitom hraje dlouhá životnost a odolnost – do rekonstrukcí sice promlouvají moderní technologie ve vytápění či podsvícení, ale aktuální trendy se odrážejí především v doplňcích a prvcích, které lze snadno obměňovat. Rekonstrukce se tak nesou především v duchu nadčasovosti a odpovídají požadavkům majitelů nemovitostí, kteří chtějí, aby jim koupelna sloužila minimálně 10 let a v případě prodeje bylo její provedení pro kupující plusem.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy