Začínáme se sladkovodním akváriem: Malý průvodce pro začátečníky

Chcete si pořídit neonky, zlaté rybky nebo podobné ryby? Potom se připravte na zařizování sladkovodního akvária. Jako každý typ akvária, i tento má své specifické požadavky na péči, údržbu a vybavení, včetně filtrů, osvětlení, typu substrátu a výzdoby. Jak si zařídit krásné, funkční sladkovodní akvárium? Je v tom více proměnných, než si možná právě teď myslíte.

Hned na začátek vás možná překvapíme: Sladkovodní akvárium a mořské akvárium nejsou jediné dva typy akvárií. Jsou to spíše dvě kategorie akvárií, do nichž spadá několik možností, které se od sebe ve větších či menších detailech liší. Ať už jste jakkoliv (ne)zkušený akvarista, stojí za to je prozkoumat a vybrat si to správné.

Tropická sladkovodní akvária

Mnoho začínajících akvaristů sahá po tropických sladkovodních akváriích, protože jsou relativně levná a snadno se udržují. Většina z nich navíc vyžaduje pouze pár základních kousků vybavení, jako jsou ponorné akvarijní topení, filtr a osvětlení. Navíc – sehnat tropické sladkovodní ryby je hračka a obecně je v této kategorii větší výběr ryb než v jiných.

Studenovodní akvária

Zlaté rybky, tetry či některé druhy ostnáčů jsou oblíbené sladkovodní ryby do akvária, avšak v těch tropických je dlouho nepohostíte. Nejlépe se jim totiž žije při teplotě okolo 15 stupňů Celsia.

V případě studenovodních akvárií nepotřebujete akvarijní topení, ale naopak akvarijní chladič. Mějte také na paměti, že některé druhy sladkovodních ryb mohou mít specifické požadavky, například provzdušňovač (pro více okysličenou vodu). S tím vším vám rádi pomohou na specializované prodejně či e-shopu.

Pár tipů pro začínající akvaristy

Věděli jste, že byste v žádném případě neměli ihned dávat do nově zakoupeného sladkovodního akvária vodu a ryby? Nejdříve jej pořádně vyčistěte, a to teplou vodou, měkkou houbou a bez čisticích prostředků, načež jej nechte 2–3 týdny, aby se tzv. usadilo.

Také si dejte velmi záležet na tom, kam akvárium postavíte. Nesmí na něj dopadat přímé sluneční záření, být blízko topení a stát na nerovném povrchu.

Samozřejmě i výběr substrátu je zásadní, protože může ovlivnit nejen estetiku akvária, ale také zdraví ryb a rostlin. Proto nevybírejte pouze podle vašich estetických preferencí, ale podle toho, jaké prostředí preferují vaše vybrané ryby.

Radek Stolář

Radek pracuje pro portál Kurzy.cz od roku 2016. Nejprve měl na starost technickou správu reklamy, ale od roku 2017 se rovněž stal členem obchodního týmu, kde působí dodnes. Ve volném čase se věnuje studiu grafiky, sportu, seriálům a rybaření.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky