Prázdniny jsou nejvhodnější na rekonstrukci topení. V zimě bude odměnou vyhřátý domov s nižším účtem za topení

Redakce, 3.8.2023

Léto je ideální čas na výměnu radiátorů. Pokud už původní dosloužily, je třeba přemýšlet nad jejich výměnou. Pro rekonstrukci jsou moderní deskové radiátory skvělou volbou pro svou variabilitu i úsporu. Zároveň jsou jednoduché na údržbu a splňují i nejnáročnější designové požadavky.

Moderní a úspornější domácnost

Pokud přemýšlíte o úspornějším vytápění a retro není vaším oblíbeným stylem, jsou staré žebrové radiátory již minulostí. Nejen že je provoz poměrně neekonomický, ale také jejich vzhled často nezapadá do konceptů moderních designérů. Jejich nehospodárnost spočívá ve vysoké tepelné setrvačnosti, tedy neochotě radiátorů měnit svou teplotu. Tím, že obsahují velký obsah vody, trvá mnohem déle, než se zahřejí na požadovanou teplotu. Naopak když je třeba teplotu snížit, je to u starého žebrového radiátoru velký problém, protože dlouho sálá. „Horší regulace teploty vede k přetápění místností, které lidé řeší neustálým větrání. To logicky vede ke zbytečnému plýtvání teplem a za spotřebovanou energii domácnost zaplatí až o tisíce korun ročně navíc,“ vysvětluje nevýhody žebrových radiátorů Luboš Rydlo, produktový specialista ze společnosti KORADO, která je největším českým výrobcem ocelových otopných těles. Postupem času byly staré žebrové radiátory nahrazovány novými a moderními deskovými tělesy, která jsou díky celé řadě výhod stále populárnější. Jejich hlavní předností je především úsporný provoz, protože obsahují mnohem menší obsah vody. Díky tomu rychleji reagují na požadovanou změnu teploty a tím se výrazně omezuje zbytečné plýtvání teplem. Což při dnešních cenách energií ocení každá domácnost.

Není dobré zapomínat na rozvody

Pokud už se k výměně radiátorů domácnost rozhodne, určitě by se nemělo zapomínat na kontrolu stávajících rozvodů. Při rekonstrukcích topení jsou většinou přehlíženy. Přitom je jejich kvalita pro efektivní vytápění nepostradatelná. Pokud totiž nejsou rozvody v dobré kondici, dokážou díky významným tepelným ztrátám topnou sezónu pěkně prodražit. Navíc stejně jako u radiátorů vzniká riziko havárie a její oprava zejména v topné sezóně je poměrně náročná a nákladná. Pokud máte rekonstrukci radiátorů v plánu, určitě se zamyslete i nad výměnou rozvodů, protože v budoucnu už nebude třeba podobnou rekonstrukci opakovat.

Výběr vhodného radiátoru zvládne každý

Vybrat vhodný radiátor už není složité a najít ten správný typ zvládne každý. „Pokud chcete vyměnit žebrové radiátory za deskové, ke správnému výběru slouží jednoduché desatero. Díky němu si jednoduše vyberete správný a vám nejvíce vyhovující typ radiátoru,“ vysvětluje výhody webového konfigurátoru. Stačí do něj zadat pár technických informací, jako jsou rozměry radiátoru. „Pak už stačí si vybrat z více jak 200 barev tu, která bude s rekonstruovaným interiérem nejvíce ladit,“ doplňuje informace produktový specialista. „Pokud si však s výběrem nejste jisti, je jistější se obrátit na odborníky na naší infolince nebo můžete navštívit také jedno z našich designových studií v Praze nebo Brně,“ doplňuje Rydlo.

Důležitou roli hraje design i údržba

Pro doladění interiéru lze zvolit z celé řady barevných kombinací jednotlivých částí radiátoru. „Čelní desky, mřížky i bočnice můžeme dodatečně barevně kombinovat podle vlastního vkusu,“ dodává k výběru barevných kombinací. Některé místnosti si o kombinaci několika barev na radiátoru přímo říkají. „Vícebarevná kombinace je neobvyklou designovou variantou dodětských pokojů, pracoven i chodeb,“ popisuje možnosti. Zároveň si designoví nadšenci mohou vybírat mezi hladkými nebo jemně perforovanými variantami čelních desek. Pro úklid radiátoru jsou vhodným doplňkem speciální kartáče. „Pomocí kartáče se jednoduše zbavíme prachu i pod horní mřížkou a celý úklid je rychlý a komfortní,“ doplňuje Rydlo.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky